На десяти гектарах у Шестовиці під Черніговом розляглися зеленобокі кавунчики. ТОВ «Сівер-Грейн» вирощувало зернові, а в цьому році вперше посіяли і баштанні.
— Сорт «віста», гібрид. Ніхто не знав, що виросте. Ми перші в Україні, хто його посіяв, — радіє врожаю 34-річний Максим АКСЮТКО, чернігівець, замдиректора. — Ніхто не очікував такого результату, що так вродить в нашій області. Хоча старожили Шестовиці розповідають, що років 30 тому тут вирощували чималі баштани, не гірше херсонських. Вирішили спробувати і ми. Все вийшло.
— Серпнева спека допомогла?
— Не тільки. Правильно підібране поле теж грає чималу роль. А також ручний обробіток: двічі прополка, тричі міжрядна культивація. А далі вже, коли кавун розростається, на поле не треба і не можна лізти. Аби не пошкодити. Сіяли насіння наприкінці травня.
«Віста» надзвичайно солодкий та соковитий кавун. Шкірка товста, що гарно для транспортування. Пробував цьогоріч й одеські, і херсонські. Можу запевнити — наш кращий.
Розмовляємо на полі 1 вересня. Кавуни «віста» світло-зелені, навіть салатового кольору. З темно-зеленими смугами. Більшість гарних баштанів вже поїхали на продаж. Подалі чоловіки збирають останні ягоди. На полі залишають перестиглі.
— Багато зібрали?
— Кожного дня по одній-дві фури. Близько 15 тонн у кожній. Кавун має маленький проміжок часу між тим, поки він зелений і перестигає. Для збору всього днів 10, не більше.
— Як вибирають спілу ягоду?
— По стуку. Кожен кавун беруть у руки і хлопають. Якщо дзвінкий звук — правильний, якщо глухий — всередині кисіль або пустота.
Робота важка, тому збирають кавуни тільки чоловіки. Середня вага кавунчика — кілограмів вісім. А за день кавунчики треба підняти не одну сотню разів. Тяжко не тільки на руки, а й на поперек.
— Якщо я збережу насіння і посаджу кавунчики у себе на городі, щось виросте? 🙂
— Фермери щороку закупають новий насіннєвий матеріал.
— Розширитися не плануєте? Диню, наприклад, посадити?
— Диню точно ні. Дуже примхлива культура.
— Куди збуваєте?
— У нашій області та в сусідні. Цього року по країні кавунів насаджено чимало — в Житомирській, Вінницький, Сумській, Київській областях. Причому усі ці фермери садили вперше. Багато хто з них запоров врожай. Слабо обробляли землю від бур’янів, поле заросло. Кавуни виросли маленькі, не більше двох кілограмів. Або не встигли вчасно зібрати їх. Перестигли.
— Щойно проїжджала і бачила, що у сусідньому селі Киїнці продають ваші кавуни по 16 гривень (по місту ціна 20 гривень за кілограм).
— Вкрали у нас з поля і продають по 16. І таких дуже-дуже багато. Сьогодні до обіду чотирьох таких прогнав. Бачать, що ми працюємо на полі, і все одно лізуть. Місцеві й у комендантську годину не бояться сюди їздити.
Також баштанні збирали цього року і на 70 гектарах у селі Брусилові Киселівської громади, на землях Олександра Гудименка, СФГ «ГУД МЕН КО», взятих у суборенду. Врожай теж порадував.