Господині гуртуються по двоє-троє, купують професійні пачки насіння, ділять порівну

14.02.2024 | Земля

 

Чернігівські господині вже купують насіння на розсаду і на грядки. З 15 лютого починають висівати, виставляти на підвіконня. І для себе, і на продаж. Жінки з Михайло-Коцюбинського під Черніговом купують у 34-річного Артема Лалуки, тримає магазин в центрі селища.

Огірків 60 сортів, помідорів — 70. Капусти, перцю під 30.

— Із томатів пропоную «Саньку», — підводить до стенду з помідорами Артем ЛАЛУКА. — В кожному пакет, залежно від фірми, від 20 до 35 насінин. Ціна від 10 до 18 гривень. Пропоную насіння перевірене на власному досвіді. Відбираю фірми, сорти. У «Радомирі» хороші перці. Хтось любить кругленький «Колобок». Буде солодкий. Його можна в салат. На їжу просять товстостінні. Вони соковиті, «Геркулес», приміром. Для консервації і переробки беруть менші: «Ластівку», «Зоржа».

По томатах беруть, щоб були максимально ранні і низькорослі, щоб менше підв’язувати. «Молодіжний», «Бушечка, «Відрадний», «Загадка» — покращений вид «Саньки», є «Ліана». Вони найходовіші зараз. «Черрі» беруть рідше.

Всі знають капусту «Агресор», — на стенді показує. — Менше чули про «Адаптор». Гібрид. Краще зберігається, більш стійкий до хвороб. «Галаксі» не тверда.

Щодо огірків: треба розуміти, чи в теплиці буде рости, чи у відкритому грунті. «Амур» стійкий до кліматичних змін, «Еколь», «Шакті», «Ніборі», «Арктика». Трохи дешевші «Бодіна», «Аліна» і «Аніка». Це гібриди німецької компанії. самозапильні. Тепличні раджу турецькі: «Юксел», «Прімера». Є «Страж», але поки немає в наявності.

— Які смачніші: довгі, маленькі «колючі»?

— Голландські гібриди — універсальні. І їсти, і під консервацію. Салатні — «Саліми». Старий варіант довгого — «Зозуля».

Є два пакети з насінням буряків «Циліндр», — веде до іншого стенду. — Виробник іноземний, по 30 гривень за пакетик, і український, за 25 гривень. Наші бабусі беруть бурячок на п’ять гривень дорожче, «Кадет» німецький. Круглий. Довгий «Отаман».

Морква — то або німецьке, або французьке насіння. Із ходових «Флаке», «Берлікумер», «Лангероте штумпфе». Від 25 до 35 гривень за пакетик.

Є насіння професійного пакування, для дрібних фермерів, — веде до стенду з насінням, яке викладене за склом. —  Томати «Кітано ямамото». По 100 насінин.

Огірки «Кібрія». Раніше добре брали для вирощування в теплиці. Зараз більше йдуть гібриди турецької фірми.

Наші жінки групуються по дві-три, скидаються грошима, купують пакет. Тоді ділять. Насіння краще, і виходить трішки дешевше, бо націнка на них менша. Чеська морква «Дарина» не вибаглива до грунтів, не вибаглива до клімату. Є фасовка і в менших пакетиках.

— Що, сапати і проривати не треба?

— Треба, — сміється. — Але краще проростає.

«Селесту» і «Рів’єру» садять масово, — показує стенд з редисом. — Така, як на базарі, кругленька, соковита і не пуста. Зараз вже можна засівати теплиці і на Паску буде своя.

Особливо люблять великими пакетами брати кукурудзу. У дрібному фасуванні не вигідно, а садять її багато. Рекомендую гібрид «Добриня». Аж 200 насінин.

— В ціні злетіли кавуни.

— Я вирощую «Авалон». Роблю крапельний полив. Для нашого регіону ще «Барчанський» підходить. Або «Чарсан» французький. З українським дві гривні різниця в ціні.

Землю для розсади рекомендую «Щедра земля». Виробництво в Запоріжжі. Вона найдорожча, маленький пакетик 45 гривень коштує. Але її найбільше полюбляють господині.

Не треба спішити висівати насіння у відкритий грунт. Для огірків підходить градусів 16. Добре, якщо насіння висаджене не прямим посівом. Бажано проростити. Багато хто вважає, що оброблене насіння не можна замочувати на декілька днів перед висівом. Це неправда. Краще, коли насінинка проклюнеться. Ріст запущений. Промити теплою водичкою і в землю.

Солодку кукурудзу бажано садити окремо від кормової. Може перезапилитися, втратить смак. Мені подобається «Ракель». Біленькі і жовтенькі зернинки. Наші дівчата люблять «Добриню».

Зараз хочуть, щоб рукола була видовжена і тоненька. Пропоную «Грацію». 10 гривень пакетик.  І в салат, і бутерброди прикрасити.

А ще є «Пепіно», — каже про незвичне. — Щось середнє між манго і папаєю.

 

Землю підмішую від акації, без шкідників

— Кожну насінинку висаджую в стаканчики, — каже Надія КРАВЧЕНКО, вирощує розсаду на продаж і для себе. — Починаю після 20 лютого. Помідори, перці. Землю не купую, беру в теплиці. Поливаю «Магнікуром». Кажуть, треба загартовувати розсаду, виносити на день на вулицю. У мене не виходить, аби ж робота не тільки біля розсади. В перших числах березня починаємо протоплювати теплиці. Огірки вибагливіші, інколи підсвічую. Помідори накриваю плівкою, аби мікроклімат вологий був, щоб земля не пересохла.

— На пробу взяла голандське насіння, — додає Антоніна ТЕРЕЩУК, вирощує і для себе, і на продаж, за освітою агроном. Місцеві господині радяться з жінкою щодо вирощування. — Пачечка помідорів 80 гривень коштує. А там десять насінин. Виходить, одна насінинка — вісім гривень. На продаж таку розсаду по 20 гривень за десяток продавати невигідно. Покупці не зрозуміють, що воно дійсно стільки коштує. Це більше для себе. Моркву беру «Сіркан» і «Абако». Найулюбленіші сорти. Є декілька чоловік в Коцюбинському, яким вирощую розсаду під замовлення. Бо дорога. Поливати її треба «Превікуром», щоб хвороба «чорна ніжка» не нападала. Із помідорів купую українські «Саньку», «Ріогрант». Землі під насінини трохи купила. Аби зекономити, підмішую. Беру в лісосмузі, не з городу. Бо там хвороб багато. Кажуть, найчистіша земля, де росте акація. З осені тачку набрала. Огірки купувала «Страж», вродили.

— У мене насіння помідорів своє, — говорить Валентина ФУРСЕНКО, господиня з Михайло-Коцюбинського. — Перші з городу не збираю, кажуть, не положено. На середині врожаю вибираю гарні. Тиждень лежать на стежці, щоб томат став м’якенький. Давлю у відра з водою. Два дні повинні побути. Збираю у старі капронові колготки бежеві, 40 ден. Виношу на город шланг з пістолетом, щоб тиск хороший був. І промиваю через капронки. Добре вимиває. Не треба й сита. Викладаю на газету, просушую. Кожен сорт підписую. Робота для звихнутих, — сміється. — Помідори сію в теплицю. Або будую барокамери на городі. Роблю каркаси з шалівки, щоб зверху накрити спандексом. В рядочок висіваю насіння помідорів. Не замочую.  Декілька разів поливаю. Як виростає, баба Валя за себе і під магазин.

Якщо вирощувати в стаканчиках, на дно кладу жменьку тирси, зверху земельки. Тирса добре вологу тримає

 

Юлія СЕМЕНЕЦЬ

Фото авторки

 

Газета “Весть” продається в кіосках і на розкладках у супермаркетах, у поштових відділеннях Чернігова та області, а також її можна передплатити на сайті “Укрпошти”.

Архіви записів

  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Січень 2024
  • Грудень 2023
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Квітень 2019
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Березень 2017
  • Квітень 2016
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Травень 2014
  • Червень 2013
  • Квітень 2013
  • Березень 2013
  • Серпень 2012
  • Квітень 2012
  • Серпень 2011
  • Липень 2011
  • Квітень 2011
  • Листопад 2010