ВИРОЩУЄ 100 СОРТІВ ЯБЛУК

31.08.2023 | Місто
— 30 гривень за кіло, — пропонує красиві, наливні, аж світяться, ароматні яблука на чернігівському «Привокзальному» ринку 66-річний Володимир ПОПРУГА. — Ред фри, перекладається червона свобода, за таку ж ціну. Прищеплена і районована для нашої зони, до Фінляндії можна садити. Морозостійке дерево.
Володимир Попруга яблука вирощує у власному саду в селі Виблі на Куликівщині. 100 сортів — серед них і старі, і найновіші — на п’яти гектарах.
— Білий налив на високому розлогому дереві? — купую кілограм.
— Ні, підвой на напівкарлик, — пояснює Володимир Миколайович.— Саду 19 років. З підвоями на напівкарлику і 50 років житиме. Найголовніше — догляд і обрізка. Якщо щороку обрізувати, родитиме кожен рік. Друга умова, — повторює, — полив.
— Обрізуєте самі?
— Останні три роки наймав. Раніше сам усе робив, зараз не вистачає здоров’я.
— Як реалізуєте?
— В Україні перевиробництво яблук. Була програма «Сади України», насадили дуже багато. Поки була росія, білорусь, був нормальний продаж. Ці ринки відпали давно, і з 2018 року реалізація погана. Польщі, наприклад, наші яблука не треба. Польща займається яблуками 40 років точно, сама шукає ринки збуту.
Ми в тому році зібрали десь 50 тонн і перестали. Роздавали. Волонтерам я віддав біля п’яти тонн для армії — що на переробку, що спілими.
— Українським переробникам пропонуєте?
— Сновський завод у мене смородину брав. Проблема була гроші забрати. Більше з ними не працюю. Є підприємства у Вінниці, наприклад, «Вінніфрут». Але поки довезеш до Вінниці, за логістику (дорогу) заплатиш, за збирання вже заплатив… Простіше їх лишити в саду. Попадали — що пташки з’їли, що миші, що згнило, добривом стане для яблунь.
У цьому році тонн 30 зберемо, решту лишимо в саду. Урожай більший за минулорічний. Тонн 100 буде або й 150, нагружений сильно сад. Дощів мало, багато яблук буде нестандартними. Може, зберемо й повеземо. Хоч там і своїх виробників вистачає. Вінниця, Чернівці — у них років п’ять проблеми зі збутом. Струшують, і все. Реалізації немає. Для чого збирати та ще й платити за це?
Раніше працювали люди з Виблів, тепер ні. Коли смородина була, брав людей з біржі, по 70 чоловік на день. Коли сезон збору яблук, наймаю і вожу з Чернігова. У тому році платив 250 гривень за день плюс яблука. Казав брати 10 кілограмів. Люди брали і по 15, і по 20, я не перечив і не переважував. Здавали в Чернігові по 15, а яблука були в той період 20 гривень у роздріб за кіло. 250 та 150 — 400 гривень за день заробляли. Робота така: зривати в корзину і що в кагати класти, а потім перебирати і класти в дерев’яні ящики, що з корзини і відразу в ящики. Залежно від сорту. Є сорт, що зірвав, поклав, і воно до весни ціле. А є, що зірвав, склав — місяць полежить і треба перебирати.
— Які найпопулярніші сорти?
— Із ранньоосінніх — гала, чемпіон, джонаголд, ред фри, сапфір. Сапфір — зелене яблуко львівської селекції. Три сорти схрещені: кальвіль, бойко і симиренко. Зберігають вітамін С узимку, м’які на яблуні і таке до самої весни.
— Найновіші сорти?
— Чеська селекція. У Закарпатті брав, у Мукачевому. Три сорти жовтих, типу голден, яблуко-груша в народі називають: сіріус, луна, оріон. І два червоних. Розелла — дуже смачне, ароматне, специфічний смак. Бомба просто. І ред топаз дуже смачне. Це імунні сорти, їх не треба оброблять від хвороб, від чорної парші чи борошнистої роси. Американські сорти є хороші. Червоні, тверді, соковиті.
— Старі збережуться? — не відвожу очей від білого наливу.
— Збережуться. І старі сорти в мене є. Антонівка, пепін золотистий, путивка, сніжний кальвіль. І саджанці запитують, і яблука. Але нові сорти їх витісняють, це об’єктивно. Наприклад, наше яблуко аскольда дуже смачне і добре по лежкості. Копанівський сорт. Копань — був такий професор у нас, люди знають ним виведену крупну смородину. А він і яблуками багато займався.
— Ви теж за фахом садівник?
— Я закінчив чернігівський політех. Інженер, хімік-технолог. Працював і на ЗАЗі, і на ремзаводі, і в центральних електромережах. Сад посадив у 2004 році. А до цього щепив, щось купував, експериментував. Якби почати життя по-новому, освіту садівника б здобував. Це мені дуже цікаво було і є. Зібрав 100 сортів і ще хочеться нового. Буде здоров’я — шукатиму нове.
— Скільки на день для здоров’я треба з’їдати яблук?
— Два-три хоча б. А також вранці випити теплої води з медом і перед сном увечері теплої води з медом. 300 днів на рік точно я так роблю. І яблука, і мед їм щодня, — пропонує купити і мед зі своєї пасіки. Акація і трошки гречки. Качав два місяці назад. Півлітрова банка — 125 гривень. — Пасіка для того, щоб бджоли опилювали сад. Зараз у мене сім сімей, було дев’ять. Вистачає. Бо ще й товариш Микола більше 100 вуликів тримає у мене в саду.
Тамара КРАВЧЕНКО

Володимир Попруга з яблуками з власного саду у серпні, на «Привокзальному» ринку. Фото Тамари Кравченко