«Перекрутити з лимоном, додати меду. І в чай. Так роблять з «фейхуа» мої бабусі»
53-річна Інна КАЛЛАУР на розкладці на Чорновола в Чернігові серед інших овочів та фруктів продає фейхоа. Це екзотичний фрукт. Лежить у ящику в перших рядах. Цінник написаний від руки — «Фейхуа. Азербайджан». Кілограм коштує 250 гривень. Три штучки затягнули на 32 гривні.
— З кислинкою, — описує смак фейхоа продавчиня. — Можна їсти так, якщо любиш кисленьке. Але це на любителя. Онуку десять років. Їсть так. Помили, хвостик відрізали. Шкурку почистили. Каже: «Бабусю, смачно».
А можна перекрутити на м’ясорубці, додати меду. Можна і з цукром, але з медом смачніше. Якщо перекрутити ще й з лимоном… І додавати в чай. Заварюєш звичайний чорний. Небагато перебитої суміші — чайну ложку —
кладеш у чашку.
— Як вибрати, щоб була спіла?
— Якщо дуже тверда — ще зелена. Треба, щоб була м’якенька.
Це вітамінна бомба. Ківі відпочиває. Молодь бере. Але бабусі більше.
— Звідки вони знають, як готувати цю вітамінну бомбу?
— Продвинуті!
— Усі правильно вимовляють назву?
— По-різному буває.
* * *
Слово «фейхоа» набуває популярності. Кажуть: «Нафехоа» чи «нафейфуя» воно тобі?»
* * *
Спробували, що воно таке за фрукт. У середині жовтуватого кольору. Пахне лісовою суницею. М’яка. І кислувата.
Заварила чорний чай, як порадила Інна Каллаур. Почистила дві фейхоа. Додала четвертину лимона. Перебила все блендером. Поклала дві столові ложки меду. Вийшло чотири столових ложки кисло-солодкого смузі. Поклала чайну ложку смузі в чай. Колір став світлий. На смак — чорний чай з цитрусом. Пити можна.
Юлія СЕМЕНЕЦЬ. Фото авторки
Пошук по сайту
Категорії
- Місто (652)
- Війна (224)
- Перехрестя (156)
- Політика (85)
- Здоров'я (72)
- Кримінал (69)
- Заєдісь! (58)
- Довоєнне (45)
- Проєкт «Допоможи випускнику потрапити на шкільний бал» (29)
- Весілля (28)
- Будмайданчик (26)
- Земля (19)
- Про простих (16)
- Промка (15)
- Чорна скринька (13)
- Життя (10)
- Жіноча рада (9)
- Ковід (8)
- Кіно (8)
- Про складних (7)
- Розгрузись (7)
- Акція (7)
- Новини (2)
- Точка зору (1)