– Ось ці буханці п о 16 гривень за один, а ті, що далі, по десять. Булки в ящику теж по 16 гривень, – показує покупцям товар 26-річна Олена Кисельова, продавщиця хлібного кіоску, що під стіною молочного павільйону на Центральному ринку Чернігова. Бажаючих придбати дешевий хліб вишикувалась черга.
— Вчорашній, то й що. Можна подумати, що вдома щодня свіжоспечений їмо, – розмірковує 69-річна Тетяна Іваненко. — Вчорашній ще корисніший для шлунку. Для більшості пенсіонерів, таких як я, кожна гривня важлива. Тут я собі можу вибрати свої улюблені «Цибулевий», «Карельський», «Боярський». Півхліба «Боярського» коштує п’ять гривень. І я цьому дуже рада. Притисніть, він доволі м’якенький, – радить.
Беру і собі хліб, булку з маком за 16 гривень і цікавлюсь, скільки коштують сочники.
– Їх нинішня ціна – 6 гривень штука, попередня десять, – каже Олена Кисельова. – Сьогодні у нас акція. Зазвичай той хліб, що дорожчий, ми продаємо по 20 гривень, дешевший по 16. На сьогодні нам такі ціни встановили. Є хліб і по 25, і по 26, по 28 гривень. Вартість залежить від виду, ваги виробу, виробника. Товар нам привозять шість постачальників (п’ять з Чернігова і один з Києва). Акційні хлібобулочні вироби зазвичай до кінця робочого дня розбирають. Люди економлять, як можуть, – продовжує продавщиця. – Купують не тільки пенсіонери. І молодих багато. Беруть сушити на сухарі. Вважають, що ті можуть згодитися.
—А я сухарики солоні роблю з білого хліба, смакота, не те що магазинні зі смаковими добавками. Нарізала брусочками, на гарячу сковорідку крапельку олії, їх туди і сушу, посолила, поперчила, паприкою посипала чи приправою з локшини швидкого приготування, – каже 65-річна Ольга Чубенко.
Свіжий хліб коштує від 25 гривень. Прикинула: 6-8 гривень економії на хлібині, стільки ж на булці, вже є на проїзд в громадському транспорті в один бік чи гарний пучок зелені, а то й пластинка пігулок від тиску.