Чорниця — 30 гривень склянка, малина — по 150

4.07.2024 | Місто

Олександра Шабовта на «Привокзальному» продає чорницю: «30 гривень склянка»

— 30 гривень склянка, — пропонує на чернігівському «Привокзальному» ринку відбірну чорницю 74-річна Олександра ШАБОВТА з Ріпок. — Ходимо в бік села Грабів. Ягода смачна, стигла. Руками брала, не грабельками.

Розказує, що чорниці вже тижнів два є. Та збирала в цьому році перший раз. Виїхали з чоловіком мопедом.

— Дощі йшли і йдуть, добратися важко в ліс, бо залиті дороги, — каже.  — Комарів багато. Змій треба остерігатися. Тому взуваю високі гумові чоботи.

— Ми звикли трудитися, а не на боку лежати, — каже  Олександра Іванівна. 30 років працювала головним бухгалтером у Ріпкинській центральній районній лікарні і 10 років у відділі освіти. — А вдома городи ж залиті всі. Тільки нерви беруть. Цибуля пропала — побіліла. На помідорах фітофтора. Тому таблетку випив, якщо коліна болять чи спина, — і пішов.

Чорниця з Невклі, що на Городнянщині, — теж 30 гривень склянка. Із Семенівщини — привезена в ящиках — 160 гривень кілограм. Семенівська ягода дрібніша, ніж ріпкинська чи городнянська.

Суниці на «Привокзальному» мало. 50 гривень склянка. Зібрана в лісі на Ніжинщині, Козелеччині.

Зате малини повно. Домашня. 30 гривень — високий стакан. Вирощена в Баклановій Муравейці на Куликівщині.  Якщо купувати на вагу, 150 гривень кіло.

Полуниці теж багато. Ціни різні. Від 65 гривень (місцева, зі Слободи) до 120 за кілограм. Найпоширеніша ціна — 85-90.

Смородина — 55 гривень кіло.  Якщо брати пару кілограмів, можна сторгуватися по 50.

Порічки — 10-15 гривень півлітрова банка.  І червоні, і білі.

Шовковиця — за такою ж ціною.

Багато черешні. Від 55 до 80-90 гривень за кіло. Кажуть, що з Одеси.  Звідти й абрикоси. 60 гривень за кіло.

Дощ трохи заважає ягодам — і підгнивають, і водянисті стають, менш солодкі. Зате сприяє грибам. Міцненькі боровики та підосиновики в червоних шапочках на «Привокзальному» — 150 гривень кіло. За такою ж ціною кілограм домашньої бройлерної курки або кілограм гарних чистих лисичок. Найвідбірніші білі є по 200. Є вдвічі дешевші — по 100, бо місце для торгівлі не дуже зручне, біля дороги.

Тамара КРАВЧЕНКО, фото авторки

 

 Під замовлення від мами прикордонника

47-річна Інна ПУШОК з Ріпок збирає лісову чорницю, лисички. Під замовлення. Пише про це в соцмережах, у популярних групах. Вказує телефон: 063-175-15-30.

— Чорниця — 100 гривень літрова баночка або 150 гривень за кілограм, — розповідає Інна Пушок телефоном 19 червня в обід. — Кіло лисичок віддаю за 180 гривень. Поки ціна така, але, думаю, буде падати. Замовляють місцеві, чернігівці. Передаю або маршруткою, або привожу, якщо велике замовлення і потрібно в справах. Відправляю  і поштою по Україні. У відерцях. Але обов’язково роблю дірочки, щоб було повітря. У Чернігів, зазвичай, передаю маршруткою. Автобус їздить часто. За передачу беруть 20-25 гривень, залежно від перевізника. Замовник переводить гроші на карту і зустрічає товар.  Поштою найдовше йшла посилка — добу.

— Скільки часу проводите в лісі?

— У нас є своя компанія, часто разом їздимо. Гуляючи 10 літрів можна назбирати. На літр, залежно від ягоди, 20-30 хвилин іде.

— На Ріпкинщині російські війська були, не страшно ходити в ліс?

— За два роки вже хожений-перехожений. Куди не треба, не ходимо. Збираємо в перевірених місцях. Усі, хто знає, уміє і любить, чекають на сезон. Бо це заробіток. Хоча зараз у лісі важко, задуха. А комарні і мошок у цьому році взагалі тьма. Інколи попадаються білі гриби, та ще не масово. Лисичок, поки було волого, багато, спека підніметься, буде трохи менше.

— Чорницю їсте, діти люблять?

— Аякже! Учора вареники робила, чоловік з радістю з’їв. До батьків у Замглай приїхала, гостинці привезла. У нас вівчарка Рей їсть чорницю. А ще шовковицю, черешню. Малина далі піде, топче з радістю.

Старший син прикордонник, під час оборони Чернігова отримав поранення. Але зараз продовжує службу. Менший закінчує навчання в пенітенціарній академії.

 Юлія СЕМЕНЕЦЬ